סקר סיכונים

סקר סיכונים הוא הליך שבמסגרתו מזוהים ומוערכים סיכונים במבנה והוא מהווה מרכיב עיקרי בתכניות בטיחות והכנה לחירום. במסגרת סקר הסיכונים, אנשי מקצוע יעריכו את הסיכונים במבנה לאור התשתיות בו ונקודות התורפה הבולטות שלו, כמו כן, יגדירו אופן התנהלות לצמצום הסיכון.

מה מטרת סקר הסיכונים?

סקר הסיכונים נועד להוות שלב משמעותי וחשוב בהליך ההכנה לחירום של גוף היושב במבנה מסוים. תכנית בטיחותית היא מרכיב קריטי בהכנה למצבי חירום שונים שכן היא מגדירה את נקודות התורפה של המבנה ודרכי ההתמודדות איתם בצורה מפורטת. סקר הסיכונים מתייחס למגוון המרכיבים הרלוונטיים להיערכות לסיכון, ביניהם תשתיות המבנה (חשמל, מים), עבודה עם כלים מסוכנים בתוך המבנה, התמודדות עם אש במבנה, עבודה בגובה, עבודה עם חומרים מסוכנים ועוד.

כיצד עורכים סקר סיכונים?

כאמור, מטרת סקר הסיכונים היא למזער את הסיכונים במבנה ובמידה  והם מתרחשים בכל זאת, להגדיר את אופן ההתמודדות עמם. השלב הראשון בסקר הסיכונים הוא לזהות את הסיכונים הטמונים במבנה לאור השימוש בו ולאור התנאים הקיימים בו. זיהוי הסיכונים, כאשר מתבצע על ידי איש מקצוע, הוא שלב חשוב וקריטי שכן לאורם ינוהל כלל סקר הסיכונים. השלב הבא הוא הגדרת דרכי התמודדות ואמצעים למניעה ומזעור הסיכונים שהוערכו.

מי עורך סקר סיכונים?

סקר סיכונים יכול להיערך על ידי אחראי מטעם חברת בנייה או מטעם המבנה אותו סוקרים, שמוגדר כאחראי בטיחות, אך ישנם כיום חברות אשר מתמחות בעריכת סקרי סיכונים עבור מבנים, חברות ומפעלים ועושות כן בצורה המקצועית ביותר, תוך היצמדות לתקנים המוגדרים על פי חוק ועל פי שירותי הכבאות וההצלה. כאמור לעיל, ישנה חשיבות רבה לעריכת סקר הסיכונים בצורה איכותית ומקיפה שכן הוא גורם הכנה לחירום.