מחירי העברה

ביצוע עסקאות בין חברות קשורות הינו פעולה חוקית, אולם יש לשלם גם עליה מס

כיום רוב החברות לא יכולות כמעט לבצע פעולות אשר אין ניכוי מס בגינן, וזה כולל גם העברת כספים או ביצוע עסקאות למול חברות קשורות. מס זה נקרא מחירי העברה, והוא נגבה תוך כדי וידוא התנהלות תקינה של החברות אשר לוקחות חלק בפעולה, בייחוד כאשר מדובר בהעברת כספים לחברות בחו"ל- שיטה מוכרת להפחתת המיסוי.

היכנסו וצפו! הונאות הכספים הגדולות בעולם:

אז מה חשוב לדעת על מחירי העברה?

  • מהן חברות קשורות: סעיף 85א לפקודת מס הכנסה מגדיר חברות קשורות כצדדים שמתקיימים ביניהם יחסים מיוחדים, כלומר- צדדים קשורים או בעלי עניין משותף. צדדים אלו יכולים להיות חברות נפרדות הפועלות באותה הזירה, חברות בת שונות הנמצאות כולן תחת אותו התאגיד וכדומה.
  • אילו העברות מתבצעות: באופן כללי, כל עסקה יכולה להיחשב כהעברה, אולם ישנם תחומים בהם עסקאות אלו נפוצות יותר- מכירת מוצרים, מתן שירותים כגון שירותי ניהול, מחק ופיתוח, העברת ידע, שימוש בקניין רוחני ועוד. בדרך כלל, פעולות אלו קשורות בצורה אדוקה לעובדה שמדובר בחברות קשורות, ולכן הן משמעותיות גם לניהול תקין של החברות.
  • כיצד מחושבים מחירי העברה: חישוב מחירי העברה בישראל כפוף לחוק הבינלאומי בתחום, והוא מתמקד בעיקר במציאת הרווח האמיתי של עסקה מסוימת, והכרתו כתואם את תנאי השוק. קביעת המחיר הסופי מתבצעת לאחר מכן בהתאם לאופי העסקה וכמובן הסכום אותו הרוויחו החברות השונות שלקחו בה חלק.

חובת הדיווח על ביצוע עסקאות העברה חלה על החברות המהוות צד בעסקה

החברות הקשורות לפעולה צריכות להוכיח לרשויות המס כי הן מבצעות עסקאות העברה תוך שימוש במחירי שוק, ולכן עליהן חובת התיעוד הנאות אשר כולל מחקר רחב על אופן פעילותה של החברה בכדי שניתן יהיה להעיד על יעילות תפעולית.